• De Melkgeit
  • De Melkgeit
  • De Melkgeit

De melkgeiten van Veelers

In onze stallen lopen voornamelijk witte melkgeiten. Deze zijn van het ras Saanen. In de fokkerij worden soms ook andere rassen gebruikt voor bijvoorbeeld hogere eiwitgehaltes. Dit is de reden dat er ook gekleurde geiten rond lopen.

Rond de 350 geitenlammeren gaan elk jaar in de opfok. De bokjes gaan naar een mester. Een klein deel houden we zelf tot ongeveer 5 maanden. Deze zijn voor de verkoop van geitenlamsvlees. Onze geiten hebben een ziektevrij-certificaat van CAE en CL.

De melkgeiten worden twee maal daags gemolken. De melk van onze geiten gaat, via onze Coöperatie CBM, naar de fabrieken van Friesland Campina. De melk wordt hier voornamelijk verwerkt tot kaas.

Melkgeiten feiten

Een geit de caroteen omzet in vitamine A, vandaar dat geitenkaas wit is.

Wist je dat geitenmelk qua goede voedingsstoffen
het best te vergelijken is met moedermelk?

Madonna zweert bij geitenmelk? Haar kinderen zijn er groot mee geworden.

Wist je dat er naar schatting 50 miljoen geiten leven op onze aardbol? Dit zijn zowel wilde rassen als gedomesticeerde geiten.

Wist je dat de geit 4 magen heeft? De pens, netmaag, boekmaag en lebmaag. Geiten zijn net als schapen herkauwers. Ze knabbelen graag aan lang gras, twijgjes, bladeren en houtschors.

De vetbolletjes in geitenmelk veel kleiner zijn dan in koemelk en voor het lichaam dus makkelijker zijn af te breken.

De geit is één van de eerste diersoorten die door mensen tam werd gemaakt en in huis werd gehaald (‘gedomesticeerd’).

Melk is niet de enige reden waarom de mens ooit is begonnen met het houden van geiten. Naast voedzaam vlees werd ook de vacht gebruikt en van de hoefjes en hoorns werden gebruiksvoorwerpen gemaakt.

Geiten één van de weinige dieren zijn waarvoor de paardenkastanje niet giftig is?

Geitenmelk wereldwijd het meest gedronken melk is.

Veel geitenzuivelproducten worden gemaakt op basis van volle geitenmelk.

2015 het Chinese jaar van de geit is?

Geitenmelk na 40 minuten de maag verlaat terwijl koemelk hier 2½ uur voor nodig heeft.

Volgende feit →
Rasgeiten

Rasgeiten

In onze stallen lopen voornamelijk witte melkgeiten. Deze zijn van het ras Saanen. Deze geitensoort heeft een mooie witte vacht en is over het algemeen iets groter gebouwd dan andere geitenrassen. In de fokkerij worden soms ook andere rassen gebruikt voor bijvoorbeeld hogere eiwitgehaltes. Dit is de reden dat er ook gekleurde geiten rond lopen.

Jonge lammetjes

Jonge lammetjes

In het voorjaar worden de lammetjes geboren. De geiten en een deel van de eerstejaars geiten, lammeren dan af. De andere geiten gaan wij duurmelken, zonder dat zij tussentijds een lam krijgen. Zo kunnen wij deze nog jaren door melken.

Facebook Twitter

Vondersweg 2, 7496 PM Hengevelde | Tel: 0547-333989 | Privacy Contact